Като порцеланова кукла

С помощта на ружа може да се постигне различен ефект – от лице с прозрачен тен и руменина като на разцъфнала градинска роза, до привлекателно бронзови скули, подчертаващи летния загар.

В несесерчето с гримове на всяка дама има един малък и често пренебрегван атрибут, който обаче притежава магическата способност да преобразява до неузнаваемост с едно леко докосване. Това малко бижу е ружът.
С меките си и топли тонове, ружът омекотява естествените форми на лицето и му придава блясък и бистрота. В зависимост от тена на лицето, с помощта на различните видове руж, може да се постигне различен ефект – от лице с прозрачен тен и руменина като на разцъфнала градинска роза, до привлекателно бронзови скули, подчертаващи летния загар.
Както при червилата и сенките, и при ружовете има голямо разнообразие от форма, цвят, консистенция, ефект.

Можете да избирате между следните варианти:

Компактна форма – също като компактните сенки и пудри – нанасят се с четчица или тампонче. Имат свойството да прикриват фините бръчици. Някои козметични линии предлагат палитри от различни цветове на ружа, но в хармонично подбрани нюанси.

Кремообразни или още наричани мазни ружове – те имат консистенцията на кремообразни сенки за очи. Лесно се нанасят с пръсти и придават лъскавина на кожата.

Руж в течна форма – това е сравнително нова форма на руж. Обикновено се свързва с брокатени или перлени отблясъци, което от своя страна придава неповторим блясък и младежки вид на лицето. Много лесно се нанася с пръсти или гъбичка.

Перли – ружът е под формата на малки топчета, често в различни цветове. Съчетанието им създава по-естествен нюанс, в който с преливат по-светли и по-тъмни тонове на един и същ цвят.
Хит за летните месеци са бронзовите перли, които са подходящи както за скулите, така и за цялото лице, деколтето и раменете. Те придават златист блясък на бронзовия тен.

Руж в свободна прахообразна форма– в този случай обикновено опаковката е във формата на четка, готова за употреба.
Предимството е, че няма опасност да предозирате руменината върху скулите си.

Освен че може да освежи и подмлади лицето, ружът много успешно прикрива и недостатъците на лицевите контури. С помощта на светлосянката ружът помага на лицето да придобие хармонични и меки форми.
Ето как да коригирате чертите на лицето си:

Ако имате правоъгълно лице с ясно изразена челюст и остри форми, можете да смекчите контурите му като нанесете по-тъмен тон руж по ъглите на челюстта и по-светъл тон по скулите.


Ако лицето ви е дълго или с триъгълна форма, хармонизирайте контурите му. За да скъсите визуално лицето и да омекотите острата брадичка нанесете тъмен руж на края на брадичката и слепоочията, и светъл тон на скулите, под формата на триъгълничета.


Кръглото или пълно лице има нужда от допълнителен контур и придаване на форма. Лицето се удължава като потъмните с руж ръба на челюстта до скулите. Продължете с нанасянето на малко светъл руж на скулите. Мацнете и едно малко петънце на брадичката.

За да постигнете желания ефект използвайки руж, много важно правило е да изберете подходящия за вас цвят. Това става като се съобразите с естествените цветове на тена, косата и очите.
За дамите със светъл тен, сини, кафяви или зелени очи и тъмни коси – кестеняви, черни – подходящи са розовите и леко прасковени нюанси.
Ако имате матова кожа и сини очи, можете да си позволите лилав оттенък на скулите.
За червенокосите дами е ясно – всички нюанси от прасковено до оранжево.
Блондинките ще постигнат свеж тен с руж в розов или оранжев тон. Ако лятното слънце е позлатило кожата на лицето ви и се радвате на бронзов загар, изберете кафяв, бронзов или златист руж в зависимост от търсения ефект – матов или блестящ тен.

За да постигнете оптималния ефект от ружа и да избегнете затрудненията, следвайте следните правила:

  • Когато слагате руж, старайте се да постигнете естествен ефект, без напластяване и резки линии.
  • Преди да използвате четката върху скулите си, прокарайте я по горната страна на дланта си, за да избегнете предозиране. Ако се налага, разнесете с пръсти.
  • Ако търсите ефекта на бистър и прозрачен тен, като на Кайли Миноуг например, нанесете ружа и след това минете с полупрозрачна пудра отгоре.
  • Не слагайте прахообразен руж веднага след като сте нанесли фондьотен. Ако използвате течен или кремообразен руж, не слагайте пудра.
  • Използвайте меки четки от естествен косъм, като не забравяте да ги почиствате веднъж седмично.
  • Блестящите ружове са по-подходящи за вечерта, когато изкуственото осветление ще разкрива целият им блясък.
  • Ако кожата ви е много светла, не използвайте бронзови ружове, пудри и блясъци – тенът може да придобие груб и неестествен вид.

One thought

Вашият коментар